Do-In

Do-In is de kunst van het bewegen van binnenuit, gericht op het krachtiger worden van lichaam en geest.

Een serie van zes lichaamsstrekkingen openen de energiebanen (meridiaan oefeningen) en zorgen voor meer soepelheid om een goede doorgang van de energiestroom te bewerkstelligen. Deze zogenoemde Masunaga strekkingen vormen de basis van de Do-In.

Elke strekking staat in verbinding met een element en de daarbij behorende mannelijk en vrouwelijke meridianen met hun kwaliteiten. Zo is bijvoorbeeld de houtstrekking verbonden met de lente, groei, creativiteit en met de lever en de galblaas meridianen.

De lichaamsgerichte oefeningen zorgen ervoor dat blokkades en opgeslagen spanningen verminderen en bevorderen de gezondheid en vitaliteit.

Naast de fysieke oefeningen om het lichaam te openen is het van belang de energiecentra binnenin te openen. Door middel van meditatie oefeningen verbindt het hoofd (het denken) met het hart (het voelen) en de hara (het zijn/ je buik) en worden de drie dantians (energiecentra) geopend. Zij vormen de as en zorgen voor stabiliteit en centrering. De adem vormt de brug tussen deze drie dantians en geeft richting aan de beweging en stroming van de energie. Je belandt diep in je basis en verbindt met je innerlijke bron.

In de beoefening van de oosterse bewegingsleer Do-In heeft Senzei Shizuto Masunaga, psycholoog en wetenschapper in Japan (1925-1981) een belangrijke rol gespeeld. Hij is de grondlegger van de meridiaanshiatsu ook wel Zen Shiatsu genoemd. Senzei Masunaga integreerde de meridianenleer vanuit de oosterse geneeskunde met shiatsu.

Je gebruikt handen, vinders, duimen, ellebogen en knieën om meridianen en acupunctuur punten te behandelen. Het ondersteunt het van nature aanwezig zelf genezend vermogen van je lichaam. Senzei Masunaga ontwikkelde meridiaan oefeningen waarbij het verstand opnieuw geïntegreerd wordt met het lichaam wanneer het de controle loslaat en één wordt met het lichaam om zo het oer-gewaar-zijn van het leven te ervaren.


Het laat het stromen van de Qi op een natuurlijke manier door het lichaam vloeien. Stagnatie ontstaan door spanningen en ziekte hebben hun wortels op psychologisch vlak.

(bron: boek Shizuto Masunaga-meridiaanoefeningen).

Een diepe kennis van ons lichaam en de verschillende niveaus helpt ons het leven te doorgronden en om te gaan met onze uitdagingen en beperkingen. Een diepe wijsheid in ieder van ons aanwezig kan vanuit de bron opborrelen en je voorzien van levenslust en levenskracht.

Benieuwd naar de lessen? Klik dan hier en volg gratis een proefles.

Meer weten?

Mail of app je naam en telefoonnummer en ik neem contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook 06 245 277 67.
Een proefles is gratis.