Suba reis

Op enig moment zou ik graag een reis naar het zuiden van Senegal realiseren.

Met Senegal heb ik sinds 1990 een bijzondere relatie. Ik geniet van de muziek- en danscultuur, de natuur en de ontmoetingen en samenwerking met de mensen.
Vanaf 2006 t/m 2013 heb ik elk jaar een culturele reis georganiseerd en samengewerkt met lokale dansers, choreografen en muzikanten. Mijn doel was mensen uit onze samenleving kennis te laten maken met de West-Afrikaanse samenleving door samenwerking, samenleven en samen trainen.

In november 2011 is er voor het eerst een yogareis georganiseerd ‘EguilEye’. Een bijzondere reis waarbij een yogadocent op uitnodiging is meegegaan en lessen heeft verzorgd voor de groep en voor de lokale medewerkers. Eguileye is een mystieke plek waar rituelen plaatsvinden en deze naam is gekozen om de meer mystieke kant van de samenleving in Zuid Senegal te leren kennen. Naast dagelijkse yogalessen hebben we danslessen gevolgd en mystieke rituelen meegemaakt. Een Diola ritme en dans geleerd om tijdens één van de excursies, waarbij we de Koumpo (mythische figuur uit de Diola cultuur) zouden ontmoeten, mee te kunnen dansen met de lokale bevolking.

Voortvloeiend uit EguilEye is een tweede intieme reis ontstaan ‘Adiatiom’.
Uitgevoerd december 2012/januari 2013. Hierbij hebben we onze groep, bestaande uit vrouwen, gekoppeld aan vrouwen uit de lokale samenleving om zo op een dieper niveau kennis met elkaar te maken en te leren van elkaar. Adiatiom betekend zoveel als metgezel, een tutor, iemand die je opneemt in je huiselijke omgeving en waarvoor je zorgdraagt.

Onze verhalen gedeeld, ontdekt hoe universeel gevoelens en emoties zijn maar ook hoe cultuur bepalend kan zijn hoe ermee om te gaan. Een samenleving die veel deelt maar toch ook hele persoonlijke problematiek niet kan of durft te delen, ‘Alone together’ vertelde iemand eens. Zo mooi dat de verhalen die gedeeld werden een andere dimensie gaven aan onze groep en de lokale vrouwen en de overeenkomsten de verschillen vervaagde.

In een volgende reis zou ik graag nog meer de spiritualiteit en de samenhang tussen mens en natuur bewerkstelligen. In een dorp waar de mensen veel dichter bij de natuur staan dan in de stad en waar mystiek en spiritualiteit nog hand in hand gaan. Een diepe wijsheid ontdekken op een hele aardse manier. Tijd nemen voor de stilte en de rust ervaren. Verbinden met je innerlijk landschap en met de natuur om je heen. Een wereld ontdekken die nieuw is maar toch ook heel vertrouwd. In de loop van 2022 neem ik de tijd er meer vorm aan te kunnen gaan geven.

Indien je al interesse hebt, vertel het me en mail of bel/app me. Op enig moment organiseer ik een informatiemiddag en bespreken we de invulling van de reis.

Meer weten?

Mail of app je naam en telefoonnummer en ik neem contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook 06 245 277 67.
Een proefles is gratis.